Kutatási program indul a lézertechnológia területén

Elsősorban a járműiparra koncentrál az a kutatási projekt, amelynek keretein belül a Széchenyi István Egyetem, az Edutus Főiskola és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. alkotta konzorcium kutatói a lézersugaras technológiák alkalmazhatóságát vizsgálják. A részletekről a konzorciumi partnerek szakmai vezetői, dr. Zsoldos Ibolya, a Széchenyi István Egyetem tanszékvezetője, Valenta László, az Edutus Főiskola kutatómérnöke és Lenkeyné dr. Biró Gyöngyvér, a Bay Zoltán Nonprofit Kft. Mérnöki Divíziójának igazgatója tájékoztatta lapunkat.


A „Kutatás-fejlesztési projektek definiálása a lézertechnológia területén (nemzetközi) kutatói teamek közreműködésével a Széchenyi István Egyetem bázisán” című, TÁMOP-4.2.2.D-15/1/KONV-2015-0007 azonosító számú, az Európai Unió és a Magyar Állam által mintegy 294 millió forinttal támogatott projekt alapját a lézertechnológia utóbbi 15 évben tapasztalható fejlődése és az iparban való elterjedése adja.

Mivel a lézertechnológiának számtalan felhasználási lehetősége van a mindennapi életben is, a lézeres tolltól kezdve a vonalkód-leolvasóig – azaz az érintett technológiák széles skáláját lehetetlen egy projektbe belefoglalni –, ezért a mostani program a járműipar és a gépgyártás területén azonosított problémákra fókuszál. Ezen a területen is megfigyelhető ugyanis a gyors technológiai fejlődés, a termékek életgörbéjének folyamatos rövidülése, a piaci kereslet dinamikus lefutása, ami megköveteli az intenzív és permanens kutatás-fejlesztést.

A konzorciumi partnerek a projekt keretében négy kutatási főirány mentén összesen nyolc K+F projektet készítenek elő, amelyek a többi között olyan problémákra keresik a választ, mint az alakító szerszámok élettartam-növelése; az autók tömegének csökkentését szolgáló új anyagok és technológiák bevezetésének lehetősége; az anyagok költségének minimalizálása; gyártási ciklusidők csökkentése; valamint a termékminőség és méret­pontosság javítása.

A projekt első főiránya a szerszámok felújításával foglalkozik, hiszen a meglehetősen költséges alakító szerszám élettartama kulcskérdés ezeknél a járműiparban használatos gyártási folyamatoknál. A kutatók azt is vizsgálják, hogy a lézeres felrakó hegesztéssel hogyan lehet a szerszám élettartamát növelni.

A második főirány a lézersugaras vágás. Bár a lézersugaras vágási technológiának van már gyakorlata és múltja, a járműiparban egyre inkább előtérbe kerülő speciális anyagoknál szükség van új, gazdaságos megmunkálások kidolgozására, kutatására. Ezek a bevonatos fémek, fémötvözetek, acélok és a szálerősítésű különleges kompozitok vágását érintik. Itt általában ellentétes tulajdonságú anyagok társításával kialakított szerkezetekről van szó.

A harmadik főirány a fémporos 3D nyomtatással vagy más néven a fémporok lézeres szinterezésével foglalkozik. Különösen a fémes területen, fémporos alkalmazásoknál jellemző, hogy óriási tervezési szabadságfokok vannak a technológiában, és emellett sok más előny is. Viszont maga a gyártóberendezés drága, annak ellenére, hogy csökkenő tendenciák tapasztalhatók az árakban, és ugrásszerű terjedés az alkalmazásokban. Azonban vitathatatlanul egyre több alkalmazást nyer a technológia két területen is: az egyik a bonyolult geometriával rendelkező alkatrészek, termékek egyetlen technológiai lépéssel történő előállítása, a másik a formakövető, íves, körkörös vagy spirális furatrendszerrel tervezett termékek gyártása.

A negyedik főirány a hibridkötések létrehozása lézersugár segítségével, amikor eltérő tulajdonságú anyagok társításával kialakított szerkezetekről van szó. Itt jelentős mértékben különböző tulajdonságú anyagok hegesztését vizsgálják a szakemberek, például, hogy hogyan alakítható ki kötés lézersugár segítségével az ilyen anyagpárosításoknál. A járműszerkezeteknél, különösen a karosszériaszerkezeteknél alkalmaznak ilyen hibrid elemeket, a legnagyobb szilárdságú acéloktól kezdve a polimer kompozitokig. Azt vizsgálják, hogy ezek miként illeszthetők egymáshoz, különös tekintettel az élettartamra, illetve a kötés erősségére.

A kutatásokhoz a Bay Zoltán Nonprofit Kft.-nél és az Edutus Főiskolán a lézersugaras vágáshoz és hegesztéshez, a Széchenyi István Egyetemen pedig fémporos 3D nyomtatáshoz (lézeres szinterezéshez) állnak rendelkezésre korszerű berendezések, laborok.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka