2014. október 22.

Szerző:
Dr. Varga István dékán, Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar

Köszöntő

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karának nevében köszöntöm az Innotéka magazin Nemzeti Közlekedési Napok alkalmából megjelent közlekedés­fejlesztési különszámának olvasóit.


Életünk során mindannyian tapasztaljuk, hogy a mozgás és a helyváltoztatás iránti igényünk az egyik legalapvetőbb emberi tulajdonság. A személyek és áruk térbeli és időbeli mozgása nélkül megállna az élet, ezért a közlekedés a társadalom meghatározó alapeleme. A folyamatosan bővülő világgazdaság és Földünk növekvő lakosságszáma egyre több közlekedési igény kiszolgálását kívánja meg, miközben a közlekedési infrastruktúrák korlátosak, és a járművek számának növekedése energiaellátási és környezetvédelmi problémák sokaságát veti fel. A közlekedéshez köthető tudományterületek, technológiák és az ezekkel szemben támasztott elvárások folyamatosan, gyors ütemben fejlődnek. A közlekedés, a járműtechnika és logisztika területeit felölelő fejlesztések és innovációk rendkívül fontosak a gazdaság számára, az itt megvalósult beruházások kimutathatóan hozzájárulnak a gazdaság bővüléséhez és a szolgáltatások minőségének emeléséhez.

A korszerű közlekedési rendszerek rendkívül összetettek és bonyolultak, akár a közlekedés járműveire, akár a közlekedés szervezésére gondolunk. Ezeknek a rendszereknek a tervezése, fejlesztése, kivitelezése és gyártása egyre komplexebb mérnöki tudást kíván meg. Folyamatosan fejlődő, korszerű tudással rendelkező mérnököket képezni csak a megfelelő kompetenciával rendelkező hazai felsőoktatási intézmények képesek, amelyek maguk is folyamatos kutatás-fejlesztést végeznek.

A tudomány, az oktatás, az innováció és a közlekedési szakma közötti kapcsolat egyik meghatározó eleme az állandó információcsere és a párbeszéd, amelyben jelentős szerepet kapnak a szakmai rendezvények és folyóiratok. Ezen a területen az egyik legnagyobb hazai rendezvény a Nemzeti Közlekedési Napok, melynek résztvevői a legát­fogóbb hazai innovációs magazin erre az alkalomra készült különszámát tarthatják kezükben.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka