2017. május 8.

Szerző:
Szegedi Imre

Kalandozók kora

Ahol az erő, a kitartás és a tudomány találkozik – ezzel a mottóval tartották immáron ötödik alkalommal (ezúttal április legvégén) a Millenáris Parkban a Felfedezők Napját.

A Földgömb magazin és a Magyar Földrajzi Társaság szervezésében paleontológusok, biológusok, bolygókutatók, klímakutatók, vulkanológusok, geográfusok és még számos tudományág kutatói hozták testközelbe a terepi kutatás világát. Mert nem igaz, hogy nincs mit felfedezni a Földön. Új földrészre nem bukkanunk, de új termeszfajra, vulkáni kürtőre, a gyorsan olvadó jég alól kibukkanó geológiai csodára igenis rácsodálkozhatunk. Eddig egymástól látszólag távoli ismeretek között találhatunk kapcsolatot, magyarázhatjuk árnyaltabban a világ működését. Ez a munka nem végezhető klimatizált laborban, időnként sátorban kell aludni, több ezer méteres hegyre kell felmászni, küzdeni a meglehetősen barátságtalan elemekkel. Közben reménykedni, hogy lesz értelme a megpróbáltatásoknak.

Közülük évente egyet Magyar Felfedező Nagydíjjal tüntetnek ki olyan expedíciós munkáért, amely új szakmai eredményeket hoz, maradandó értékteremtéssel jár, jelentős nemzetközi figyelmet kelt. Börcsök Péter barlangkutató, a Himalájában dolgozó Irimiás Balázs, Sántha István szociálantropológus, valamint Ősi Attila paleontológus után idén a Déli-Kárpátok egyik legszebb hegyvonulatán, a Retyezáton a jégárak visszahúzódását kutató Magyari Enikő, az ELTE paleo­ökológusa vehette át a Magyar Felfedező Nagydíjat.

A díjazottak és a többiek is minden dicséretet megérdemelnek, hiszen azért dolgoznak, hogy otthonosabban és okosabban élhessünk ezen a bolygón.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka