2016. június 1.

Szerző:
Szalontai József

Kábelcsévélő-fejlesztés

Az MVM Paksi Atomerőműben a reaktortartály ultrahangos vizsgálatát végző rendszer egyik eleme a kábelcsévélő berendezés, amely a teleszkóp által mozgatott jel- és erőátviteli kábelek, valamint a csatolóközeg-csövek adagolását biztosítja.


A berendezésnek körülbelül 2 méteres hely áll rendelkezésre ahhoz, hogy 8 méteres kinyúlású kábeleket gyűjtsön és feszítsen, amit többszöri kábeldobon történő átvetéssel lehet megoldani.
Ilyen szerkezet természetesen már létezett. Ez a berendezés vízszintes elrendezésű, görgős kocsiból álló csévélő volt, ahol a visszahúzó erőt szintén görgők által vezetett súlyokkal oldották meg. A berendezés már jó ideje működött, és ez idő alatt derültek ki az alábbiakban összefoglalt hiányosságok:

  • A csévetartó kocsi görgői vízszintes elrendezésű csőszerkezeten gördültek, amelyek az idő elteltével deformálódtak. A csévélőkocsi emiatt akadozva haladt, a biztos visszahúzásához nagy erőre (sok súlyra) volt szükség.
  • A nagy visszahúzó erő a kábeleket terhelte, ami sérülésekhez vezetett. Különösképpen az ultrahangos jelkábelek (Siemens-szállítás) sérülései során jelen­tett ez problémát, egyrészt, hogy meg­­hibásodásuk esetén nem lehetett a mérést elvégezni, másrészt ezeknek az amúgy is drága alkatrészeknek a cseréje igen időigényesnek bizonyult.
  • A kábelbefűzés hosszan tartó és bonyolult művelet volt.
  • A szerelt berendezés miatt a forgóasztal támgörgőinek karbantartását nem lehetett elvégezni.

A hiányosságokat számba véve, az erőmű anyagvizsgáló szakemberei új kábelcsévélő fejlesztésére adtak megbízást társaságunknak, a TRI-G Bt.-nek. Pontosan definiálták a kábelekre ható maximális erőhatásokat, a hajlítási sugarakat és minden egyéb követelményt.

A kábelcsévélő berendezés 3D terve

Társaságunk az alábbi fejlesztési elképzeléseket tűzte ki célul:

  • Legyen a berendezés gyorsan telepíthető, könnyű és kis méretű.
  • Legyen a kábelbefűzés egyszerű, gyors.
  • Legyen a különböző kábelvastagságok miatt hosszkiegyenlítő szerkezet a berendezésen. (Az új kábelek átmérői jobban különböznek egymástól!)
  • Legyenek a kábelmegfogások újak, megbízhatóak.
  • Legyen a berendezés függőleges elrendezésű, hogy ne zavarja a forgóasztal karbantartását.
  • Legyen a kábelekre ható erő szabályozható.
  • Legyen a berendezés megbízható, hogy a vizsgálat idején ne kelljen a működésébe beavatkozni.

A fenti kívánalmak figyelembevételé­vel kifejlesztettük az új berendezést, amely alumíniumkonstrukció lett (Bosch profil­szerkezet), rugóerővel biztosítottuk a hosszkiegyenlítést, a függőleges mozgó kocsi tömege biztosítja a megfelelő kábelfeszítést, ami ellensúlyokkal állítható, az elrendezés konzolos, így a kábelbefűzés egyszerű és gyors. A berendezés lényegesen kisebb, mint az előző.

A kábelcsévélő berendezés gyártóművi próbája

A berendezés beállítására és első próbáira veresegyházi telep­helyünkön, az erőmű szakértőinek jelenlétében került sor. A szerkezet jól vizsgázott, némi módosítást követően a helyszínre szállítottuk, és 2015-ben, a 3. blokki anyagvizsgálat során a helyszíni „éles” üzembe helyezése is megtörtént.

A kábelcsévélő berendezés a helyszínen

Az új kábelcsévélő berendezés – a kívánalmaknak megfelelően – megbízhatóan működött, a több napig tartó anyagvizsgálat során egyszer sem kellett beavatkozni vagy állítani rajta, tehát leszögezhetjük, hogy egy sikeres közös fejlesztést hajtottunk végre.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka