2019. június: orvostudomány, ökológia, jegyzet, fizika, lézer, anyagtudomány, tudomány, disszemináció, Nemzeti Agykutatási Program, innováció, építés, atomenergia, biztonságtechnika, élelmiszer, egyetem, zöldkörnyezet, energiagazdálkodás, közlekedés, megújuló energia, környezetvédelem, it, fenntarthatóság

Július 13-ától ingyenesen látogatható a Szentendrén épülő szoláris falu

Biobeton, szolárcserép, szuperszigetelés és zöldhomlokzat – Szentendrén lehet majd megtekinteni a jövő építészeti megoldásait felvonultató tíz energiatakarékos lakóépület prototípusát.


Képek forrása: Solar Decathlon Europe

Az egyetemek között meghirdetett Solar Decathlon Europe 2019 nemzetközi innovációs házépítő verseny küldetése a napenergia hasznosításával összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése, a zöldtechnológiák társadalmi és piaci támogatottságának erősítése, a megújuló energiák és energiahatékony szerkezetek szélesebb körben történő megismertetése.

A 2002-ben az Egyesült Államokból indult, mára a világ legjelentősebb építőipari innovációs versenyének rendezési jogát az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs (ÉMI) Nonprofit Kft. Szentendre városával, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME) partnerségben nyerte el. A rangos rendezvényre először kerül sor a közép-kelet-európai régióban, ahol is Szentendrén lehet majd megtekinteni a jövő építészeti megoldásait felvonultató tíz energiatakarékos lakóépület prototípusát.

A hazai verseny fő témája a meglévő épületállomány felújítása, ami számos kihívás elé állítja a résztvevőket, egyebek mellett a helyi, újrahasznosított anyagok alkalmazása, a napelemes és napkollektoros rendszerek integrálása, a bioklimatikus tervezés, az épületek nyári túlmelegedésének kérdése, a természetalapú megoldások és a környezetbarát kompozit anyagok használata vagy épp az intelligens létesítményfelügyeleti rendszerek terén. A jövő építészeinek az egyre nagyobb mértékű urbanizációt, továbbá a közösségi gazdaság és építészet elveit is szem előtt kell tartaniuk, és ennek kapcsán a moduláris épületrendszereknek is kiemelkedő a jelentőségük.

Magyarországot önálló csapatként a BME koeb elnevezésű csapata, konzorciumban pedig a Miskolci Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem képviseli. Rajtuk kívül – önálló csapatként vagy egyetemi konzorciumi összefogásban – francia, belga, thaiföldi, román, holland, algériai és spanyol egyetemek képviselői mérettetnek meg a verseny tíz kategóriájában. A Solar Decathlon Europe 2019 a szemléletformálás mellett a hazai szakembereknek is kézzel fogható megoldásokkal szolgál a megújuló építészet mindennapjaihoz, az épületállomány felújításához szükséges innovatív módszerek átvételéhez.

A rendezvény pedig – a fenntarthatósággal mint témával – befektetés a jövőbe: a versenyt követően egy látogatóközpont, egy „modern skanzen” jön létre, amely nemcsak a szakma, de minden érdeklődő számára testközelből szemlélteti majd a hazai és nemzetközi építéságazat lakóépületekkel kapcsolatos innovációs teljesítményét és a lakosság számára is elérhető energiahatékony felújítási lehetőségeket.

A szoláris falu július 13-ától látogatható Szentendrén, az ÉMI Tudományos és Technológiai Ipari Parkjában. A belépés ingyenes, csak egy gyors elő- vagy helyszíni regisztrációhoz kötött.

Bővebb információ a Solar Decathlon Europe 2019 hivatalos honlapján.

(x)

 
Innotéka