2017. június 6.

Szerző:
Szegedi Imre

Jelen a jövő!

Tíz esztendeje egy lyukas garast sem tettem volna fel egy olyan fogadáson, ami arról szól, hogy belátható időn belül lesz-e Magyarországon világszínvonalú tudományos nagyberendezés. Nem a magyar pesszimizmus, hanem amiatt, ahogy akkor a tudományhoz viszonyult a nagypolitika. Azokban az években vitatkoztak arról, hogy építsünk-e neutronkutató központot, vagy sem. Lett volna okunk rá, hiszen az elképzelt kutatóbázist megalapozó elmélet Mezei Ferenc nemzetközi hírű fizikus nevéhez fűződik. Nem építettük meg – a svédországi Lund lett a helyszín.

Majd jött az újabb lehetőség: egy központ az attoszekundumos világban működő lézerfizikában. Ehhez is volt közünk, hiszen Krausz Ferenc fizikus kutatócsoportjával elsőként állított elő és mért meg attoszekundumos fényimpulzust, és használta fel azt az elektronok atomon belüli mozgásának feltérképezésére, megalapozva az attofizika tudományát. (Egy 2015-ös elemzés szerint Krausz Ferenc a kanadai Paul B. Corkummal együtt az attoszekundumos fizikával esélyes a fizikai Nobel-díjra.)

Évekig tartott a huzavona, hogy egy ilyen hatalmas be­ruházást megengedhet-e magának az ország, majd jött a verdikt: megengedhet. 2014-ben kezdődött az építkezés Szegeden, az egykori szovjet laktanya helyén, és most május végén átadhatták a lézerközpont épületét. Hamarosan érkeznek a berendezések, szerelik a lézereket, és jönnek a kérések, hogy ki, mikor, miért bérelné ki valamelyik csúcsberendezést. Megvalósul tehát egy hihetetlen álom.

Az adott szakterületén világelső tudományos eszközt mutathatunk fel. Bizonyítva a nagyvilágnak, hogy bizonyos dolgokban azért egyet tudunk érteni.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka