2012. január 3.

National Instruments • hungary.ni.com hungary.ni.com/debrecen

Innováció a méréstechnikában

A National Instruments (NI) méréstechnikával, vezérléssel és automatizálással foglalkozó multinacionális vállalat a közelmúltban, 2011 októberében ünnepelte megalapításának tizedik évfordulóját. A texasi székhelyű National Instruments első tengerentúli cégét, az NI Hungary Kft.-t Debrecenbe telepítette, ahol azóta már a teljes hardver gyártásának 95 százaléka történik. Kutatás-fejlesztési részlegének egy része is a cívisvárosban található. Az NI Hungary Kft. jelenleg több mint ezer alkalmazottnak a munkaadója itthon, a 2010-es árbevétel alapján pedig az ország 64. legnagyobb vállalata, amely a GDP 0,5 százalékát termeli meg egymaga.


 A debreceni gyár mellett Budapes­ten kapott helyet az NI Kelet-­európai Értékesítési és Marketingközpontja is, amelynek ügyvezető igazgatója Thorsten Mayer, aki Magyarország mellett még 12 országért felelős a régióban. A buda­pesti iroda ad otthont továbbá a National Instruments Európai Rendszermérnöki Kiválósági Központjának, ahol egy csapat magasan képzett és tapasztalt mérnök dolgozik együtt, hogy professzionális technikai szolgáltatásokat nyújtson a National Instruments vásárlóinak, illetve az értékesítő mérnököknek Európa-szerte a rádiófrekvenciás technológia területén.

A National Instruments egyik debreceni gyártósora

A tizedik, jubileumi évben számos jelentős esemény történt a National Instruments életében. Ezek egyike a nyolcadik gyártósor átadása, ami önmagában 17 százalékos kapacitásnövekedést jelent, ezenfelül pedig új munkahelyek megteremtését tette lehetővé Debrecenben.

2011 tavaszán Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezető igazgatója két díjat is átvehetett a vállalat myDAQ termékéért (mely egyszerre több tradicionális mérőműszer használatától is mentesít, hiszen ez egy multifunkcionális mérő-, adatgyűjtő
és vezérlőeszköz): a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2010. évi Innovációs Díját, il­let­­ve az Iparfejlesztési Közalapítvány 2010. évi Szervezeti Innovációs Díját.

Jelenleg már közel 30 egyetem használja a terméket az országban, és egyre nő az érdeklődés iránta, mert a műszerrel eredményesebb, gyakorlatorientáltabb az oktatás.

A National Instruments átalakítja a mér­nökök és tudósok rendszertervezési, prototípus-készítési és fejlesztési módszereit a mérési, automatizálási és beágyazott alkalmazások területén. Az NI személyre szabott szoftverekkel – mint például az NI LabVIEW – és moduláris, költséghatékony hardverekkel látja el ügy­feleit, és világszerte több mint 30 000 különböző cégnek forgalmaz, melyek közül egyik ügyfél sem képvisel 3 százaléknál nagyobb részarányt a bevételeiből, és egyik iparág sem képvisel 15 százaléknál nagyobb arányt a bevételeiből. A társaság vállalati szinten árbevételének 16 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre, melynek szerves részét képezi úttörő, grafikus rendszertervező szoftvere, a LabVIEW folyamatos fejlesztése.

NI LabVIEW 2011

A National Instruments LabVIEW grafikus fejlesztői környezet már 25 éve forradalmasítja a tesztelési, mérési és vezérlőalkalmazások fejlesztését. A mérnökök és fejlesztők – tapasztalattól függetlenül – rövid idő alatt, költséghatékonyan hozhatnak létre illesztőfelületeket a mérési és vezérlő hardverekhez, elemezhetik a mért adatokat, megoszthatják az eredményeket és terjeszthetik a rendszereket.

Az NI hosszú távú célja a létező platformok továbbfejlesztése, mind a jelfeldolgozási sebesség, mind a megoldás tekintetében, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy termékeivel növelje a termelékenységet, és segítse az ipari újításokat.

A társaság 100 éves tervében kiemelt helyen áll maga a munkavállaló is, akinek magas hozzáadott értéke segíti az NI-t stratégiai céljai megvalósításában. A közelmúltban a National Instruments vállalatot a 18. Legjobb Munkahelynek minősítették a „Világ Legjobb 25 Munkaadója” felmérésben.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka