2011. december 2.

Szerző:
S. K.

Idén is alkottak, újítottak a dél-dunántúliak

Immár harmadik alkalommal díjazták a Dél-dunántúli régió legjobb innovátorait, a kitüntető címet ezúttal is a Magyar Tudomány Napján, november 3-án adták át. Az újszerű gondolkodás serkentését, s ennek nyomán a régió gazdaságának fellendí­tését szolgáló elismerést idén is hat plusz egy kategóriában hirdették meg, az európai uniós és a regionális célokban megfogalmazott területeken működő magánszemélyek — egyéni vállalkozók —, kis- és középvállalkozások (kkv), valamint nagyvállalatok részére.


Az adott év kreativitásának és az innovációjának értékelése a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség (DDRIÜ) Nonprofit Kft. által – a Nemzeti Innovációs Hivatal támogatásával – alapított innovációs díj, melynek célja: a régió gazdasági és innovációs helyzetét javító, előmozdító kkv-k ösztönzése, ez irányú tevékenységük motiválása. A régió legjobb innovációinak ítélt szakmai díj immár harmadszori meghirdetése lényegében folyamatos figyelemfelkeltés az innováció fontosságára, a régió aktivitásának fokozására.

Ebben az évben, a korábbi kaposvári és a pécsi helyszín után, Szekszárdon adták át a szakmai díjakat.
A zsűri – amelyet idén is kilenc ágazati szakember alkotott – minden kategóriában egy-egy pályaművet jelölt a díjra. Döntésüket a pályaművek eredetisége, újszerűsége és innovációtartalma határozta meg, de emellett értékelték a pályázó által elért műszaki és gazdasági előnyöket is, így például a fejlesztés eredményeként jelentkező árbevétel-növekményt vagy a nemzetközi piaci jelenlétet. Hangsúlyos értékelési szempont volt a pályázók együttműködési készsége, a regionalitás elvének érvényesülése a partneri kapcsolatok kialakításában, valamint a fejlesztés társadalmi hasznossága is.

Az innovációs díj egy egyedi tervezésű iparművészeti üvegalkotás és díszpecséttel ellátott oklevél. Pénzjutalomban (250 ezer forint) kizárólag az Innovatív ifjúság díj nyertese részesült.•

Az Európai Bizottság éppen három esztendeje hirdette meg, hogy 2009 a kreativitás és az innováció éve legyen. A szlogen: „Álmodj, alkoss, újíts!” A jelmondat az újszerű gondolkodásra kíván ösztönözni az élet különböző területein, amire a mai, globalizálódó világban mindenkinek szüksége van. Az egyén innovációs képessége és kreatív gondolkodása nagyban előremozdíthatja Európát gazdasági és társadalmi szempontból is.

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka