2019. február 6.

Szerző:
Szegedi Imre

Határtalan optimizmus

Magazinunk megjelenése napján tartja tisztújító közgyűlését a Magyar Innovációs Szövetség. Az innováció fontosságát, jelentőségét országos szinten képviselő, közel harminc éve alapított szervezet időnként a piaci szereplőktől kap olyan muníciót, amelyet érdemben használhat mun­kája során. Ilyen a Microsoft kelet-közép-európai üzleti szereplőkre fókuszáló, múlt hónapban közzétett felmérése. Magyarország mellett Csehország, Görögország, Lengyel­ország, Oroszország és Románia 200-200 vállalati és informatikai döntéshozóját kérdezték meg a digitális átalakulásról és az innovatív technológiákról.

A közvélemény-kutatás szerint régiós összehasonlításban is kiugróan nagy jelentőséget tulajdonítanak a magyar­országi vállalkozások az innovatív technológiáknak a fogyasztói elkötelezettség erősítésében. A kutatás egyik legfontosabb megállapítása, hogy hazánkban a térség egészére jellemzőnél lényegesen fontosabb az innováció. Ezt a szemléletet, gyakorlatot kellene kiterjeszteni az élet más területeire, mert a hazai innováció közel sem olyan hatékony, mint amilyennek a jó szemmel kiválasztott meg­kérdezettek – informatikusok, vállalatvezetők – látják. Ha így lenne, nem az innováció lenne az utóbbi hónapok egyik legtöbbször emlegetett, megoldásra váró kérdése.

Az innovatív technológiákat nemcsak a fogyasztói elkötelezettség, hanem az innováció iránti politikusi elkötelezettség további erősítésére is fel kellene használni. A Magyar Innovációs Szövetség évtizedek óta ezt a szemléletet képviseli a kormányzat felé. Volt idő, amikor nem volt partner ebben a másik fél.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka