Halasi kompresszorok

Kiskunhalas nemcsak a világhírű hungarikumról, a csipkéről ismert, de különleges kompresszorok is készülnek ott. A Ganzair Kft. az olaj- és gáziparnak speciális, innovatív tervezésű gépeket és berendezéseket is fejleszt és gyárt, amelyekre van kereslet a nemzetközi piacokon is.


A város iparában valaha több mint kétezren dolgoztak. Az egyik legnagyobb munkáltató a Ganz-MÁVAG helyi üzeme volt. A gyá-rat 1989-ben a cég helyi menedzsmentje és dolgozói vásárolták meg, a vállalat egy része Ganzair Kompresszortechnika Kft.-ként folytatta tevékenységét. A ma is 100 százalékos magyar tulajdonban lévő cég azon kevesek közé tartozik, amely nemcsak hogy túlélte a rendszerváltást, de hosszú évek kemény fejlesztési munkájának köszönhetően új utakat is talált a belföldi és a nemzetközi piacon egyaránt, folytatva a nagynevű Ganz-elődök szakmai hagyományait.

Tervezés, gyártás, egyedi igények szerint a szénhidrogéniparnak is

A Ganzair Kft. öt termék és mérnöki szolgáltatási divíziójának fő termékcsoportjait az ipar különböző területein működő levegő- és iparigáz-kompresszorok, járműkompresszorok, áramfejlesztő aggregátorok, valamint komplex, gázokat sűrítő, kezelő berendezések és rendszerek jelentik. A kompresszorok között kiemelt helyet foglalnak el az olaj- és gáziparnak szánt berendezések. E területen a nagy teljesítményű gázkompresszorokra van leginkább szükség és kereslet. Szakmai tapasztalatunk lehetővé teszi, hogy egyedi igények alapján gyárthassuk a kompresszorokat, és a nagy projektektől sem ijedünk meg. Például Európa egyik legnagyobb, föld alatti gáztárolójának építésében – Szőregi Stratégiai Gáztároló – meghatározó beszállítók voltunk.

Legújabb, innovatív fejlesztésünk a por­tábilis gázkompresszor termékcsalád, amely nemzetközi szinten is új koncepció. A kisebbé, éretté váló gázmezők kitermelésében, a kitermelés fokozásában, gázvezetékek karbantartásában, de általában is rugalmasan telepíthető, áttelepíthető, a termeléshez rugalmasan illeszthető kompresszorokra, kompresszorállomásokra van egyre inkább szükség.

Elsőként említendők a mobil, járművel vontatható, valamint könnyen áttelepíthető konténeres távvezetéki átfejtő kompresszoregységeink. Ezeket már sikerrel alkalmazzák Csehországtól Szlovákián és Szerbián át az orosz tajgáig.

Mobil, trélerre épített távvezetéki átfejtő kompresszor

Alkalmazásukkal a gáztávvezetékek egyet­len karbantartása során egy kis-közepes város éves fogyasztását tudják „megfogni”, ugyanis a korábbi technológiáknál a karbantartásra szoruló 10–40 kilométeres táv­vezetéki szakaszokból az értékes földgázt el­fáklyázták vagy lefúvatták. Az anyagi veszteségen túl ez környezetvédelmi problémákat is felvet. Alkalmazásuk tipikusan már néhány átfejtéssel megtérülő beruházás.

Távvezetéki átfejtés az orosz tajgában

A képeken is látható, hogy mobil kiépítés is lehetséges, de a nem járműre épített ki­vitelek sem igényelnek különleges alapozást, terep-előkészítést, könnyen, gyorsan telepíthetők, áttelepíthetők és üzembe vehetők.

Természetesen ez az építési elv nemcsak a távvezeték-átfejtésben, de a hagyományos gázkitermelésben – gyűjtőállomások, kútkörzeti kútfejkompresszorok, fáklyagázkompresszorok, szeparátor gőzvisszanyerő berendezések – esetében is előnyös. Egyszerű, gyors telepítés, üzembe állítás, áttele­pítés, ami számottevő költségelőnyökkel jár a hagyományos, lebetonozott, helyhez kötött berendezésekhez képest. A Ganzair minden, gázok sűrítésével, kezelésével kapcsolatos technológiában képes kompresszorozási feladatokat a tervtől a megvalósításig megoldani.

Konténeres, üzembe helyezésre kész kompresszor útban egy gázgyűjtő állomásra

Más, speciális olaj- és gázipari kompresszorozási megbízásokat is teljesít a Ganzair. Például egy olyan kutatás-fejlesztési projekt, ahol tengeri mélyfúró tömlők teszteléséhez komplex, 2000 bar nyomású tömlőpróbázó berendezés tervezői, gyártói voltunk. Természetesen a hasonló nyomásfokozók terepi nyomáspróbákhoz, kútszerelvény-működtetéshez, vegyi anyag injektálásához is alkalmazhatóak.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka