2012. július 4.

Szerző:
B. Szabó Edina

Gondolatolvasó készülék

Közhelyek pufogtatása nélkül szeretném jelezni: a jövő egyre közelebb van. A nemrég bemutatott Google szemüveg (Project Glass) mellé megérkezett a Keio Egyetem fejlesztésében az eddigi legpontosabb agyhullámolvasó szkenner.


A készülék fő jellemzője – tulajdonosának sportos külsőt varázsoló megjelenése mellett – az, hogy valós időben méri és jelzi viselője agyi aktivitását. Segítségével bárkiről megállapítható, hogy álmos, koncentrált vagy éppen izgatott.
Yasue Mitsukura professzor, a kutatási csoport vezetője elmondta: míg korábban annyit tudtunk, hogy a sok théta-hullám álmosságra utal, a sok alfa-hullám relaxált állapotra, addig az új módszerrel az kerül a középpontba, hogy mely frekvenciák a legintenzívebbek. Vagyis kiválóan elemezhető egy-egy ránk ható pillanat. A kutatás legfontosabb eleme az agy állapotának a kutatók által kidolgozott algoritmussal való kombinálása.

Mostanáig az agyhullámok méréséről feljegyzések készültek, amelyeket tároltak, majd elemeztek. Például egy kereskedelmi televízióban sugárzott anyagról a kutatók megállapíthatták, mely részek hagytak nyomot a nézőkben. Az új rendszerben azonnal láthatóvá válik az agyi reakció, valós idejű elemzést téve lehetővé. És igen, természetesen az eszköz életrevalóságát, eladhatóságát most is az üzleti szektorban hozzárendelhető értéke adja meg. Az agyszkenner esetében a marketing, a tesztcsoportok, a terméktesztelő csoportok esetében érhetnek el kiemelkedő sikereket – felmerülhet a kérdés, hogy miért nem az egészségügy valamely területével példálózott a professzor. Annál is inkább, mert, mint egy interjúban említette, jelenleg éppen egy futurisztikus kommunikációs eszközön dolgoznak, amely a gondolatainkat szöveggé alakítja át – mobiltelefonra. Könnyen elképzelhető tehát, hogy az emberi agyat, mint adatátviteli csatornát, hamarosan szavak nélkül is irányíthatjuk. Addig is izgatottan várom a jelszavas védelemre tett javaslatokat.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka