2018. október 3.

Szerző:
Szegedi Imre

Generációs probléma

Érdekes megállapítások olvashatók a Jobsgarden cég szeptember második felében közzétett felmérésében. Érdekes, mert egyértelműen kiderül belőle, hogy mennyire eltérően látják magukat a fiatalok és az őket alkalmazók. A HR-esek leginkább a szakmai alázatot és a kitartást hiányolják a pályakezdőkből, miközben a fiatalok szerint éppen ezek a legfőbb értékeik. A munkaadók 64 százaléka szerint a frissdiplomásoknak nincs reális pályaképük, a fiatalok 65 százaléka ellenben azt mondta, nagyon is tisztában van vele, hogy mi vár rá egy munkahelyen. Abban azonban teljes az egyetértés, hogy a pályakezdők gyorsan tanulnak, komolyan veszik céljaikat, és azok eléréséért keményen megdolgoznak.

A jelentős munkaerőhiány miatt a munkáltatók mindenféle trükkökkel próbálják magukhoz vonzani a fiatalokat. Például olyan juttatásokat is megkapnak a pályakezdők, amikért az előttük járó generációknak keményen meg kellett küzdeniük. Ez ellentétet szülhet a régiek és az újak között, az együttműködés megtalálása igazi innováció. A csábítás része, hogy rövid távon is vonzó karrier kell, ami hosszú távon a céghez köti a fiatalokat. Ám ez meglehetősen nehéznek tűnik, hiszen egyes vállalkozások vezetői már most tudják, hogy az auto­matizáció hatása miatt vagy átképzik a munkatársaikat, vagy néhány éven belül harminc-negyven százalékos leépítésre kényszerülnek.

Nehéz okosnak lenni. Az mindenképpen jó hír, hogy az innovációra és az új generációra nyitott cégek keresik az egyénisé­geket, a tudást pedig majd házon belül megadják – feltéve, ha megfelelő alapokkal érkezik a nagyreményű fiatal.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka