2012. május 3.

Szerző:
Dr. Hegedüs Tibor

AstroTech Kkt. • astrotech.hu

Fontos a hazai fejlesztések támogatása

Az AstroTech Kkt.-t 1993-ban két, a József Attila Tudományegyetemen végzett fizikushallgató, Hegedüs Tibor és Kovács Gyula alapította. Az első tíz évben a számítástechnikai szolgáltatások, hardver és szoftver forgalmazása, szoftver üzemeltetése fedezte a lassan felfejlődő optikai-műszertechnikai importra alapuló nagy- és kiskereskedelmi veszteséget. A műszerimport tevékenység célja az volt, hogy elhozzuk a hazai amatőr csillagászoknak és ismeretterjesztő, oktatási intézményeknek a „vasfüggöny” időszakában csak újságokból ismert, hőn áhított amerikai távcsőcsodákat.


2010-ben sikerült közbeszerzési eljárás keretében elnyernünk a Kecskeméti Főiskola komplett csillagvizsgáló beruházási feladatát, melyet határidőre, korrektül teljesítettünk. Az AstroTech jelenlegi fő szolgáltatási területe a digitális planetáriumi technika honosítása, kiegészítő eszközök importja, alkalmasint hazai gyártása, komplett, kulcsra­kész rendszerek átadása a tervezéstől az eszközök beszerzésén át a teljes belső berendezés kialakításáig (székektől a számítógépekig és hangtechnikáig). Állandó „standard” termékkör a professzionális, kutatási célú távvezérelhető távcsövek megépítése és felszerelése CCD-detektorokkal, szűrőváltóval, szűrőkészletekkel.

1., 2. képek. Duoris Dome 3,4 méteres kupola és az Estrato fejlesztette vezérlőfelület

Vállalkozásunk mindig is nagy hangsúlyt fektetett a hazai fejlesztések támogatására, az abból származó termékek hazai és világpiaci bevezetésére. Ezek közül a legsikeresebb külföldi referenciánk a hazai fejlesztésű és gyártású Fornax automatikus távcsőmechanikák (Fornax 2002 Kft., Pécel) és tartozékaik. Ezek mozgatják a távcsöveket Kecskeméten és Bakonybélben, de a moszkvai Lomonoszov Egyetem Sternberg Asztrofizikai Obszervatóriuma is rendszeresen vásárolja mindhárom fő típust. Jelenleg egyetlen háttéripari kisvállalkozás kínál saját tervezésű és gyártású optikát, ez a GPO fantázianevű apokromát lencsés távcső, többféle átmérőben. Áruk miatt idehaza még nem túl sok van használatban, de Amerikába folyamatos az exportja (tervezője Gyulay Pál, a lencsék gyártója Almási Csaba – Unioptik – budapesti vállalkozók).

Ezenkívül számtalan kiegészítő op­to­me­cha­nikai eszközt kínálunk a távcsőrendszerekhez, amelyeket hazai mikrovállalkozások terveztek és gyártanak, például fénycsappantyúk, fókuszírozók, zenittükrök (Proxima, Vác) vagy távcsővezérlések, szabályozó elektronikák (Enif Kft., Pécel). A jelenlegi favorit pedig egy eddig hazánkban hiányzó termékféleség: az obszervatóriumi kupolák első hazai modelljének kifejlesztése. Ennek első modellje egy 3,4 méter átmérőjű kupola, melynek szerkezetét a Duoris Kft. (Győr) tervezte és készítette el, elektronikus vezérlé­sét pedig az Estrato Kft. (Bp.). A teljes verzió automatikus, internetről távvezérelhető.

A magára hagyott kupola folyamatosan követi az égbolt látszólagos mozgását (így az alatta működő távcső mindig kilát a keskeny résen), és az első pár csepp csapadékot érzékelve azonnal becsukódik. Az első darabok Kecskeméten, Esztergomban és Mosonmagyaróváron kerültek a megrendelők épületeinek tetejére (1., 2. képek).

Legújabb kísérleti fejlesztéseink sorában megemlítendő a gyulafirátóti alvállalkozó partnerünk által kifejlesztett 270 fokos sugáreltérítésű, négytégelyes vízhűtéses ipari elektronsugaras gőzölőforrás. Speciális tulajdonsága az elektrooptikai rendszer, amellyel a vákuumkamrán kívülről elektronikusan állítható a párologtatótégelyben az elektronsugár fókuszpontjának mérete.

3. kép. End-Hall broad beam ionforrás

A fejlesztés célja alacsony hőmérsékleten megvalósítható ionsugárral segített leválasztás (IBAD), amivel tömör, jól tapadó, kemény optikai vékonyrétegek hozhatók létre (HR reflektor, broadband multilayer AR). Az első megrendelések alapján készülő termékekkel 2012-ben jelenünk meg a piacon (3. kép).•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka