2011. december 2.

Szerző:
Bacsányi Pál

Vasútvill Kft.
1/431-7499/234

Felsővezeték-átépítési munkák Záhony térségében

A záhonyi térség széles nyomtávú vasútihálózat-fejlesztésének második ütemében megvalósuló energiaellátási, térvilágítási, felsővezeték-építési munkák kivitelezésére a nyertes Eurokapu-2011 Konzorcium bízta meg a Vasútvill Kft.-t.


A megbízás alapján elvégzendő feladatok a szerződéses ár szerint növekvő sorrendben az alábbiak:

  • pályaépítéshez kapcsolódó felsővezeték-átépítési munkák,
  • oszloptranszformátorok építése,
  • térvilágítási és energiaellátási munkák.

A meglévő felsővezeték-berendezés Komoró állomáson épült át a széles nyomtávú vágányhálózat átalakítása miatt.
A villamosított állomásokon a váltófűtő berendezés energia­ellátását a felsővezetéki hálózatról táplált oszloptranszformátorokkal alakítjuk ki. Záhony, Komoró, Tuzsér állomásokon összesen 6 darab 100-250 kVA-es egyfázisú, olajszigetelésű, szabadtéri kivitelű, 25/0,23 kV-os feszültségáttételű transzformátort építünk be.

Oszloptranszformátor

Azokon az állomásokon, ahol nem áll rendelkezésre felsővezetékes hálózat, a váltó­­fűtő berendezés energiaellátása a meglévő közüzemi hálózatról történik új, bővített áramszolgáltatói csatlakozási pont kiépítésével. Kivételt képez Eperjeske rendező pályaudvar, ahol új, nagyobb teljesítményű transzformátor beépítésével fogjuk a szükséges energiát biztosítani. Kiépítjük a váltófűtési fő tápkábeleket a transzformátorok szekunder kapcsai és a váltófűtési körzetvezérlők között.

Üzem közben

Eperjeske rendező pályaudvar térvilágítás-kivitelezése során az üzemi út megvilágítása készül el teljes, körülbelül 4 kilométer hosszban. A Tuzsér állomáson levő térvilágítást is átalakítjuk. Mindkét esetben új kábelhálózatot építünk ki, és a részben megmaradó oszlopokra felújítás után új lámpatesteket szerelünk fel.
Komoró állomáson az új széles vágányokat új térvilágítási hálózat fogja megvilágítani. Ehhez új kábelezést kell készíteni, a felsővezetéki oszlopokon meglévő világítást változatlan formában megtartjuk.
Az újonnan állított 12 méter fénypontmagasságú oszlopok tűzi horganyzott kivitelűek, és szintén új lámpatestet hordoznak. A beépített lámpatestek Tungsram-Schréder gyártmányú IPSO 150 watt típusúak, és nátrium fényforrásokkal szereltek.
A kivitelezés során beépítünk 15 ezer méter földkábelt, felállítunk 115 térvilágítási oszlopot, 150 lámpatesttel szerelve. A kivitelezés során figyelembe vettük a vonatkozó előírásokat és üzemeltetői elvárásokat.
Meggyőződésünk, hogy a tervezett, 2011. december 15-i befejezési határidőre elkészülő és üzemi próbákon megfelelt berendezések kielégítik a megrendelő elvárásait, az üzemeltetők igényét és a felhasználók kívánalmait.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka