2012. február 5.

Szerző:
Paulik Katalin

Eureka magyar elnökséggel az innováció szolgálatában

Tavaly júliustól egy éven keresztül Magyarország látja el Európa legjelentősebb ipari kutatási együttműködése, az Eureka elnöki tisztjét. Félidőben kerestük meg dr. Erdő Sándor HLG elnököt, hogy a magyar elnökség programjáról kérdezzük.


A nemzetközi együttműködések, különösen az Eureka, hogyan járulnak hozzá az európai kis- és középvállal­kozások versenyképességének növeléséhez?
− Az 1985-ben, német–francia kezdeményezésre alakult Eureka programhoz 1992-ben, a régióból elsőként, csatlakozott Magyarország. Mára a szervezetnek szinte minden európai ország a tagja. Montenegró csatlakozása épp a magyar elnökség idején várható.
A kontinensen kívüli társult tagként elsőnek Dél-Korea lépett be három évvel ezelőtt, és jelenleg folyik Kanada csatlakozásának előkészítése. A szervezet jelentőségét mi sem mutatja jobban, mint hogy fennállása alatt mintegy harmincmilliárd eurót mobilizált innovációs célra, ami a tízmilliárdos közvetlen támogatásból és a részt vevő cégek, intézmények húszmilliárd eurós saját forrásából adódik össze.

A magyar elnökség milyen célok megvalósítását tűzte ki maga elé?
− Több prioritást fogalmaztunk meg. Egyrészt szeretnénk több projektet generálni, új munkahelyeket teremteni, főleg az olyan innovatív kis- és középvállalkozások számára, amelyek jelentős eredményeket értek el a kutatás-fejlesztésben. Ennek érdekében igyekszünk más nemzetközi és regionális szervezetekkel együttműködni, és új, korábban kevésbé támogatott technológia, ágazatok (pl. mezőgazdaság, illetve élelmiszeripar) innovatív szereplőit is bevonni a programokba.

Másik fontos prioritásunk az új finanszírozási formák kidolgozása, illetve a meglévők módosítása, figyelembe véve az eddigi tapasztalatokat, hogy több innovatív vállalkozás, előnyösebb feltételekkel, egyszerűbb és gyorsabb eljárással juthasson forrásokhoz, mint korábban. Az előttünk elnöklő Izrael az innovációfinanszírozást részesítette előnyben, ezt mi is átvettük és folytatjuk a magyar elnökség alatt. Felmérést készítettünk a vállalkozások igényeiről, és kiderült, hogy a megkérdezettek mintegy 90 százaléka valamilyen formában igényt tartana további finanszírozásra. Ennek ismeretében új finanszírozási eszközök kialakításán dolgozunk az Európai Bizottsággal és az Európai Befektetési Alappal együttműködve. Reményeink szerint még a magyar elnökség idején részletes információval szolgálhatunk az új finanszírozási eszközökről.

Felmérik a vállalkozások igényeit?
− Pontosan, s ez alapján javaslunk különböző módosításokat. Jelenleg a felmérések kiértékelésénél tartunk, amit a tagállamok egymás között is megvitatnak. További prioritásunk az Eureka regionális együttműködéseinek felmérése és fejlesztésük elősegítése. Ezen belül kiemelt cél a strukturális alapok forrásainak kutatás-fejlesztés-innováció célú felhasználásának elősegítése. Részletes felmérést készítünk az eddig kiaknázatlan regionális lehetőségekről és példaértékű regionális együttműködésekről. Ennek ismeretében igyekszünk új forrásokhoz juttatni a résztvevőket, a Kohéziós Alapok vagy más, a regionális szereplők számára hozzáférhető, innovációs célra is felhasználható források segítségével.

Milyen rendezvényekre kerül sor a magyar elnökség ideje alatt?
− Január 18-án Brüsszelben volt konferencia, ezt követően Sopronban, majd március 7–8-án Pécsen lesz regionális kérdésekkel foglalkozó összejövetel. Pécsre a Duna-stratégia és a Nyugat-Balkán régió képviselőit is meghívjuk az Európai Bizottság képviselőivel együtt. Ez utóbbi rendezvényen azt szeretnénk tudatosítani, hogy a regionalitásnak milyen új, kiaknázatlan lehetőségei vannak, ezenkívül lehetőséget kínálunk a régió innovatív vállalkozásainak és kutatási intézményeinek a kapcsolatépítésre, együttműködési projektek kialakítására az élelmiszer-ipari, infokommunikációs és a vízgazdálkodáshoz kapcsolódó technológiák területén. Ugyancsak az élelmiszeripar területén megvalósítható innovációs megoldásokra fókuszál majd egy február végén, illetve április 2–3-án megrendezésre kerülő szakmai konferencia is.

Az említett rendezvények mellett számos munkacsoport is működik a magyar elnökség alatt, melyek közül kiemelném az új Eurostars program kidolgozására létrehozott munkacsoportot. Az Eureka és az Európai Bizottság innovatív kis- és középvállalkozásokat támogató közös programjának olyan jó a nemzetközi megítélése, hogy a sikerre való tekintettel már előkészítés alatt áll a 2014-ben induló, módosított Eurostars 2 program. Így nagy valószínűséggel a korábbinál jelentősebb költségvetésű, a kis- és középvállalkozások számára még könnyebben hozzáférhető program kialakítására lesz mód az Eurostars program 2013 utáni folytatásaként.
A magyar elnökségi program eredményeinek összegzésére júniusban, a budapesti Eureka Miniszteri Konferencián kerül sor.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka