Előtérben az öregedés

Az öregedéssel kapcsolatos immunológiai kérdéseket tanulmányozzák a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) Immunológiai és Biotechnológiai Intézetének szakemberei, kutatásaikhoz a legmodernebb biotechnológiai eljárásokat és elméleti megközelítéseket alkalmazzák. Dr. Pongrácz Judit, az intézet Orvosi Biotechnológiai Tanszékének vezetője szerint a kutatások nagymértékben szerepet játszanak a biotechnológia-oktatás irányvonalának kijelölésében is.


A PTE Immunológiai és Biotechnológiai Intézet Orvosi Biotechnológiai Tanszékének két legfontosabb kutatási területe a nem embrionális, tehát a felnőtt őssejtek és nem őssejt típusú sejtek szöveti regenerációban betöltött szerepének vizsgálata.
– Szervezetünk sejtjei a megfelelő környezeti hatásokra képesek más, az eredeti feladatuktól eltérő szöveti funkciók elvégzésére. Ezt a tulajdonságukat próbáljuk kihasználni úgy, hogy a terápiában olyan szöveti környezetet teremtünk, amelynek segítségével a saját szövetek helyreállítására késztetjük a szervezetet. Ehhez a szöveti regenerá­cióban fontos molekuláris mechanizmusokat fel kell tárnunk, meg kell ismernünk és a gyógyításban alkalmazhatóvá kell tennünk – magyarázza dr. Pongrácz Judit.
Mint mondja, ehhez viszont nem lehet az eddig megszokott, kétdimenziós szövettenyészeti eljárásokat alkalmazni. Ezért bonyolultabb, számos szöveti elemet egyidejűleg tartalmazó, háromdimenziós szövettenyészetekben végzik a kutatásokat.
– A szöveti regenerációs mechanizmusok megismerése az öregedés folyamatának befolyásolásában is fontos szerepet játszik. Hiszen ahogy idősödünk, úgy veszítjük el azokat a speciális sejtjeinket, amelyek képesek a regenerálódást elindítani – teszi hozzá az egyetemi docens. Dr. Pongrácz Judit tanszékvezető kutatócsoportja az immunrendszer öregedésén kívül a tüdőben lévő betegségek modellezésével és jelátviteli folyamatok megismerésével is foglalkozik, s ez lehetővé teszi a terápiában alkalmazott hatóanyagok tesztelését is emberi szöveteken.

A PTE-n zajló orvosbiológiai kutatásokhoz szorosan kapcsolódik a 2010 szeptemberében indult angol nyelvű, gyakorlatorientált orvosi biotechnológus mesterképzés. Az orvosi karon akkreditált első mester­képzési szak oktatási anyagának fejlesztésére pályázati támogatást is nyert a PTE. A Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében 2010 márciusában kezdődött és idén augusztusban záruló projekt összköltségvetése 97 millió forint, amelyből a támogatás közel 78 mil­lió forint. A dr. Pongrácz Judit által koordinált oktatásfejlesztési konzorcium vezetője a PTE, a Debreceni Egyetem részéről a projekt szakmai vezetője dr. Tőzsér József.
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen című projektben a két egyetem új elektronikus tananyagokat fejleszt ki. Mindkét intézményben magas szintű oktatás és kutatás folyik, közös céljuk, hogy a biotechnológia területén is minőségi oktatásban részesüljenek a hallgatók, hiszen a szakemberképzés fellendülése nemcsak regionális, de nemzeti szintű gazdasági befolyással is bír, és az innováción alapuló szolgáltatás és ipari tevékenység fejlődéséhez vezet.
– Mivel a képzés gyakorlatorientált, lehetőséget biztosít a hallgatóknak a PhD-képzésben való részvételre vagy biotechnológiai cégnél való elhelyezkedésre. Éppen ezért a diákok nemcsak egyetemi laboratóriumokban, hanem gyógyszergyáraknál, illetve biotechnológiai cégeknél is elkészíthetik diplomamunkájukat – mondja dr. Pongrácz Judit, a mesterképzés szakfelelőse.
A szakember hangsúlyozza: nem az a cél, hogy nagyon sok hallgatójuk legyen, elsősorban azt tartják szem előtt, hogy akik náluk végeznek, alapos képzésben részesüljenek, s ezzel érvényesüljenek.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka