2017. február 9.

Szerző:
S. K.

ELIXIR program

Hazánk is csatlakozott a legszélesebb körű európai élettudományi adatbázis-hálózathoz január 1-jétől; a konzorciumi megál­la­podást Pálinkás József, a Nemzeti Kuta­tási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke írta alá.


Az ELIXIR (European Life-sciences Infrastructure for biological Information) program 21. tagjaként Magyarország csatlakozása kiváló lehetőséget teremt a magyar kutatók számára, hogy a kísérleteik eredményeként kapott adatokból a legmegfelelőbb módszerek igénybevételével vonhassanak le biológiailag fontos következtetéseket szá­mos területen, mint például az agykutatás, az immunológia, a fehérje-biokémia és fehérjeszerkezet-előrejelzés, a biológiai hálózatok kutatása, illetve agrár területen a haszonállat- vagy haszonnövény-genomika.

Az Európai Bizottság és a tagországok által közösen finanszírozott ELIXIR lehetővé teszi, hogy az európai élettudományi kutatóműhelyek integráltan tárolják és szervezett hálózatban osszák meg kutatási adataikat, amelyekhez így a tudományos közösség könnyen hozzáfér.

Jelenleg folyik az ELIXIR hazai csomópontjának kialakítása, amelyet Patthy László, az MTA TTK Enzimológiai Intézet munkatársának koordinációjával a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontja (MTA TTK) fog vezetni. A csomópont elsősorban újszerű eszközökkel, szolgáltatások­kal és adatbázisokkal foglalkozik majd a fehérjeszekvencia- és fehérjeszerkezet-kutatás, a DNS-szekvencia-elemzés, to­vábbá a transzlációs orvostudomány területén.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka