2018. december 7.

Szerző:
Szegedi Imre

Elhallgatott példák

Nem kapott túl nagy figyelmet a hazai médiában Kondorosi Éva akadémikus Balzan-díja, pedig ő az első magyar kutató, aki kiérdemelte ezt. Nem „futottak még” elismerés ez, Nobel-díj rangú kitüntetésről van szó. Az egyik tavalyi Balzan-díjas, James P. Allison amerikai immunológus idén orvosi Nobel-díjat vehetett át. Ebből nem következik, hogy jövő decemberben a szegedi kutatónőnek is Stockholmba kell mennie a szokásos gálára, bár az is bekövetkezhet.

Az egyik ismerősöm – történetesen Kondorosi Éva munkahelyén, a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban szerzett PhD-t – keserűen tette ki Facebook-oldalára, hogy lám, ez a hír csak néhány helyen jelent meg az országos sajtóban. Ez az ismerős elhagyta a kutatói pályát, pedig tehetséges volt. Ahogy a férje is, aki maradt kutató és egyetemi oktató. Két fiuk lassan kirepül, de a pályaelhagyó anyának nincs visszaút. A tudo­mánytalanul eltöltött másfél évtized behozhatatlan.

Egy ideje megindult a közös gondolkodás, hogy miként lehetne egyre több nőt a tudományos pályán tartani. Örömteli, hogy erről a kérdésről a nők véleményét is kikérik. Konferenciákat szerveznek, kutatások indulnak, párbeszéd zajlik – aminek a végén talán javul a helyzet. A jó példák sokat segíthetnének. Ha ismernék őket az érintettek. Ha elmondanák, hogyan hangolták össze a családot és a munkát, a publikálást a gyerekneveléssel.
A felnövekvő generációknak kellenek a jó példák.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka