Díjat ért a húsz év tapasztalat a biotechnológiában

Egészségipari vállalkozás kate­góriában a Soft Flow Hungary Kutató Fejlesztő Kft. érdemelte ki 2011-ben a Dél-dunántúli Re­gio­nális Innovációs Díjat. A kiemelkedő kutatói tevékenységgel és nemzetközi kapcsolatokkal bíró, dr. Lustyik György vezette cég a penészgombák toxinjainak kimutatására kifejlesztett eljárásért kapta az elismerést.


 A Dél-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. 2009-ben alapította a díjat, amelyet minden évben hét kategóriában ítél oda az ágazati szakemberekből álló zsűri. A Soft Flow Hungary Kutató Fejlesztő Kft. kategóriájában egy hat fiolát tartalmazó kis dobozért kapta idén az elismerést, amelyhez húsz év kutató-fejlesztő munkája, tapasztalata és egy GOP pályázat segítette a céget.

Dr. Lustyik György

Dr. Lustyik György ügyvezető igazgatótól megtudtuk, hogy a Soft Flow az 1980-as évek végén, az USA-ban alakult, mert a cég vezetője akkor a Minnesotai Egyetemen dolgozott vendégkutatóként. Miután hazatért, a Debreceni Egyetemen állt munkába, az ötlet, hogy a tengerentúlon megkezdett munkát idehaza is érdemes lenne folytatni, a rendszerváltás idején merült fel benne.
– A kezdetektől fogva áramlási cito­met­riával foglalkozunk – mondta dr. Lustyik György. – Olyan szoftvert fejlesztünk, amely ilyen adatok kiértékelésére szolgál. A citométer egy részecskéket nagy sebességgel analizálni képes berendezés, amely az élő sejtek vizsgálatára is alkalmas.
A munkát azt követően is folytatták, hogy dr. Lustyik György a Pécsi Tudományegyetemre került, ahol – nyugdíjba vonulásáig – a Biofizikai Intézet igazgatóhelyettese volt.

A cég a laboratóriumi fejlesztéseket szintén az Egyesült Államokban kezdte. A Soft Flow vezetője elmagyarázta: tesztelni akarták, hogy az ötlet abban a környezetben is megállja-e a helyét, ahol a szakterület legnagyobb cégei tömörülnek. Elnyertek egy SBIR pályázatot, majd a sikeres befejezés után hazaköltöztették a céget, a tengerentúlon pedig egy kereskedelmi iroda maradt.

2003–2004-től már itthon fejlesztették tovább a labortevékenységet. Dr. Lustyik György leszögezte: ebben a szegmensben csak nagyon jó kapcsolatrendszerrel lehet sikeres egy cég. Ezt a Soft Flow is elmondhatja magáról mind a nemzetközi, mind a hazai üzleti és akadémiai szférát illetően.

A díjat egy élelmiszer-biztonsági csomagért kapták, amely a mikotoxinokat, azaz a penészgombák mérgező anyagait mutatja ki flow citometriás módszerrel. Az innovációban a legfontosabb az, hogy a cég világelsőként fejlesztett ki olyan kitet, amely a hat legfontosabbnak tartott toxin egyidejű mérésére alkalmas. A mérési eljárás alapját képező antitesteket a cég leányvállalata, a Gödöllőn működő Soft Flow Biotechnology Kft. gyártja. A pécsi cég rendszerében újdonság még, hogy naponta akár több ezer mintát le tudnak mérni vele.

A mikotoxinok mérése egyre fontosabb lesz, tehát a Soft Flow kitje a megfelelő helyen és időben jött létre. A penészgombák toxinjai a takarmányokon keresztül az állatokra, az élelmiszerekben pedig közvetlenül az emberre is veszélyesek. Van köztük, amely a szennyezett takarmánnyal etetett madarak tojásainak keltetését gátolva elsősorban gazdasági kárt okoz, de az egyik legrákkeltőbb anyag, az aflatoxin is a penészgombák által termelt méreg. Számos gombafaj képes termelni a zearalenon nevű toxint is, amely az ösztrogén (női) hormonokéhoz hasonló hatása miatt az állatok szaporodását károsítja, de lányok fejlődésében is rendkívül súlyos hormonális zavarokat okoz.

Az eredmények elérésében szerepet játszott, hogy a társaság a kutatás-fejlesztéshez pályázatokat nyert (GOP 1.1.1-07/1-2008-0049, és egy másikon, a GOP 1.1.1-09/1-2010-0201 is részt vesznek jelenleg). A projektet az egészségügyi (például idegrendszeri, immunológiai) hatások vizsgálatára tervezik kiterjeszteni. A cég elkezdte a termék gyártását és nemzetközi értékesítését. Forgalmazzák maguk is, de a világméretű terjesztésben multinacionális nagyvállalati kapcsolataikra építenek elsősorban. Ezek egyike a kaliforniai székhelyű BD Biosciences cég, amely a mérőműszerek, a fent említett áramlási citométerek gyártásával is foglalkozik.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka