Biztonság veszélyes környezetben

A Konecranes Kft. robbanásbiztos berendezéseit elsősorban olajfinomítókban, vegyi és petrolkémiai üzemekben, gáztüzelésű erőművekben, festőműhelyekben, továbbá szennyvíztisztító telepeken használják. Kovács Attila, a cég egyik villamos tervezője arra hívta fel a figyelmet, hogy az emelőgépek felülvizsgálati szabályainak 2013-as változása értelmében a jelenleg érvényes biztonsági követelményeknek megfelelően kell vizsgálni a berendezéseket, ellentétben a 2013 előtti gyakorlattal, amikor a gyártáskor érvényben lévő szabályozás szerint kellett a vizsgálatokat elvégezni. A költséghatékonysági szempontokat össze kell egyeztetni a biztonságosság szempontjaival. Az általános tervezési igazság, hogy a környezeti feltételek pontos meghatározása jelentős megtakarítással járhat egy berendezés beszerzésénél, a robbanásbiztos berendezések esetén fokozottan igaz.


Robbanásbiztos kivitelű KMP emelőmű

A  finn tulajdonú vállalat közel két évtizedes munkatapasztalattal rendelkezik a robbanásveszélyes atmoszférákban használatos be­rendezések területén már hazánkban is. „Első berendezésünket, egy 1,6 ton­nás darut és egy 1 tonnás futó­macskát 1995-ben értékesítette a cég” – elevenítette fel a kezdeteket Kovács Attila. A termékpaletta igen széles, az érdeklődők a kézi mozgatású láncos emelőktől az elektromos működtetésű láncos emelőkön keresztül a híddarukig válogathatnak a robbanás­ve­szélyes környezetbe szánt Konecranes-termékek közül, melyek típusvizsgálatát akkreditált vizsgálóállomások végzik. Minden darabot CE jelöléssel és megfelelő dokumentációval látnak el, ezzel megfelelnek az uniós irányelveknek és az európai szabványoknak. A részletekről a tervező elmondta, hogy az akár 20 tonna megemelésére is képes kéziemelők esetében a horganyzott teheremelő lánc, a rozsdamentes acél kézilánc, a bronzbevonatú horgok és kerekek, valamint a porszórt festékbevonat mind az alapfelszereltség részei. A horgokon lévő biztonsági retesz, a túlterhelésvédelem, valamint a gumi végütközők együtt szolgálják az áruk és a személyzet biztonságát. Elektromos egységek nélküli berendezésen nem kell számolni villamos gyújtóforrás veszélyével, és áramszünet esetén is lehetőség van az emelési feladatok elvégzésére.

Az elektromos berendezéseknél pedig az egyedülálló gépészeti konfiguráció teszi lehetővé, hogy még a berendezés villamos meghibásodása esetén se keletkezzen szikra és ne álljon fenn gyújtóforrás kockázata. A berendezések motorját kifejezetten robbanásveszélyes környezetre tervezték, az elektromos alkat­részek robbanásbiztos tokozatokba kerülnek.

Az EXN elektromos láncos emelő 5 tonnáig rendelkezik jóváhagyással az 1-es és 2-es zónák (gáz), és 10 tonnáig a 22-es zóna (por) robbanásveszélyes környezet esetén. Kovács Attila szerint ez a típus elsősorban az energiaipari, vegyianyag-kezelési és könnyűipari alkalmazásoknál ideális, és bárhol használható, ahol fennáll a gázokból vagy porokból képződő robbanóképes elegy kialakulásának veszélye. A tervező kitért arra is, hogy az emelőhöz megerősített kivitelű biztonsági elemeket is lehet rendelni, például rozsdamentes acél teheremelő láncot, bronzbevonatú horgokat és mozgatókerekeket. Az emelőket IP66 fokozatú környezeti behatás elleni védelemmel látták el.

Robbanásbiztos kivitelű CXT emelőmű

Daruk esetében a korábban említett védelmi mechanizmusok mellett a kétsebessé­ges, mágneskapcsolós vezérlőknek és a vég­álláskapcsolóknak köszönhetően a tehermozgatás mindig a kezelő teljes irányításával történik. A csúszókuplungos túlterhelés­védelem biztonságos emelést tesz lehetővé. Alkalmazása elsősorban az energiatermelési, vegyianyag-kezelési vagy könnyűipari környezetekben ajánlott. Itthon a legnagyobb robbanásbiztos darut Szadán, 2013-ban állították üzembe.

A robbanásbiztos berendezések gyártása és a komponensfejlesztés Németországban történik, a híddaruk összeszerelése és az ehhez szükséges főtartók gyártása és üzembe helyezése azonban már Magyarországon zajlik – avatott be a folyamatokba Kovács Attila, aki azt is elmondta, hogy a szállítmányozás gyorsasága lehetővé teszi a pótalkatrészek néhány napon belüli beszerzését. Az emelők és daruk szervizelését és karbantartását a Konecranes szakemberei végzik, minden szervizcsapatban van robbanásbiztos-berendezés szerelői végzettségű szakember is.

Robbanásbiztos kivitelű CXTS futódaru

Jóllehet az ilyen típusú emelők és daruk iránt érdeklődők piaca viszonylag szűk Magyarországon, Kovács Attila bízik abban, hogy már a közeljövőben pozitív változás történhet. Egyrészt ma hazánkban egyre több cég helyezi előtérbe a biztonságot, másrészt a több évtizeddel ezelőtt telepített rendszerek mind nagyobb számban válnak használhatatlanná, és szervizelésük a technológiai változások következtében egyre nehezebb, vagy már nem is lehetséges. Gyakran jóval gazdaságosabb új berendezés beszerzése.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka