2011. augusztus 5.

Szerző:
Szegedi Imre

Beruházás a jövőbe

Az idei nyár egyik legmelegebb napja július tizenegyedike volt. Ezt az adatot az Országos Meteorológiai Szolgálattól is megtudhattam volna, de én a villamosenergia-fogyasztásból jutottam erre a logikus következtetésre – ahogy a leghidegebb téli napot az aktuális gázfogyasztási csúcs mutatja, úgy a nyárit az áramcsúcs. Télen döntően gázzal fűtünk, nyáron alapvetően árammal hűtünk – maxra tekerjük a klímát, a ventilátorokat, mindent, ami elviselhetővé teszi a hőséget. Azon a hétfőn 6050 megawatt volt a villamosenergia-fogyasztás, ami a 2011-es nyár rekordja, de elmarad a 2007. július 19-én mért 6300 megawattos abszolút nyári csúcstól.

Ilyen rekordokra folyamatosan számíthatunk, hiszen hazánkban az elmúlt száz év alatt közel 0,7 Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet. Ha beválik az ENSZ Meteorológiai Világszervezetének (WMO) jóslata, hogy a Kárpát-medence átlaghőmérséklete további három-négy fokkal lehet magasabb a következő századfordulón, akkor valamit tennünk kell a csúcsok ellenében. Már most. Az energiafelhasználási csúcsfogyasztásunk ellen nem a még nagyobb teljesítményű (és fogyasztású) klímák beszerelése a megoldás, hanem megfelelő árnyékolástechnika és a házak hőszigetelése. Lokális eredmény, hogy a szigeteléssel télen-nyáron elviselhető környezetet teremtünk, az éveken belül megtérülő fejlesztéssel anyagilag is jól járunk. Globális eredmény, hogy kevesebb energiát kell épületeink működtetésébe táplálni, ami kevesebb légköri szén-dioxid-kibocsátást jelent. Azt mondják, az az igazán zöldenergia, amit nem kell előállítani.
Ha van megtérülő befektetés, akkor épületeink szigetelése mindenképpen az. Ezt a kormányzat is tudja. A június elején elindult Zöld Beruházási Rendszert (ZBR) ismertető portál – www.zbr.kormany.hu – látogatói sok egyéb mellett a legfrissebb pályázati lehetőségeket is megtalálják.
Ha az ismertetésen túl megfelelő összeg is jut erre a célra – és nem egy-két évre, tessék-lássék, hanem hosszú távon –, mindenki jól járna. És megóvnánk magunkat egy-egy újabb kétes értékű csúcsdöntéstől.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka