2013. április 4.

Szerző:
B. Szabó Edina

Az internet pionírjai kapják a „technikai Nobel-díjat”

Öt internetpionír kapja az első alkalommal odaítélt Erzsébet királynő-díjat, amelyet a technika és a műszaki tudományok területén osztanak ki, és amely mellé 1,2 millió font (427,67 millió forintnak megfelelő összeg) jár.


Az elismerést a nyáron – személyesen a brit ural­kodótól – veheti majd át Robert Kahn, Vinton Cerf, Marc Andreessen amerikai, valamint Louis Pouzin francia és Tim Berners-Lee brit szakember. A Royal Academy szerint ezek a tudósok jelentősen hozzájárultak a világháló és a World Wide Web kifejlesztéséhez.

Robert Kahn és Vinton Cerf a TCP/IP protokoll (Transmission Control Protocol/Internet Protocol – átviteli vezérlő protokoll/internet protokoll) fejlesztői. Ezeket a technológiákat használjuk az internetes adatátvitelhez, aminek kezdete az 1970-es évek elejére tehető, és az ARPAnettel kezdődött. Louis Pouzin ezzel párhuzamosan a csomag alapú kommunikáció úttörőjeként működött közre.

Az 1990-es években aztán színre lépett Marc Andreessen, aki megalapította a Netscape Communicationst, s elindította a böngészők fejlődését.

Sir Timothy John Berners-Lee a www (World Wide Web), a HTML, http és több hasonló protokoll fejlesztője, az első weblap készítője, amelyet egyébként a CERN munkatársaként készített (http://info.cern.ch/).

A díjat 2011 novemberében alapították, az első jelöléseket 2012-ben nyújtották be, az első díjazottak pedig a fent említett szakemberek. A műszaki, technológiai díj odaítélése tisztelgés azok előtt, akik kiemelkedő, kézzelfogható és széles körben elterjedt, globális hatású, közhasznú terméket, szolgáltatást hoztak létre. A zsűri a tervek szerint nem csupán „életmentő” eredményeket, de a kultúra, oktatás vagy akár a szórakoztatás területét érintő fejlesztést is díjazhatja. A több mint egymillió fontos nemzetközi díj pártolói között több nagyvállalat szerepel. A tervek szerint a díjat évente fogják átadni, alapítói pedig abban bíznak, hogy egyfajta technikai, műszaki Nobel-díjnak felel majd meg.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka