2018. szeptember 5.

Szerző:
Szegedi Imre

Alaptanterv

A szeptember mi másról szólna, mint a tanévkezdésről? Sokaknak tanulmányaik folytatásáról, másoknak a tanulás megkezdéséről. Legalább ilyen fontos, hogy a szeptember – kormányváltások idején különösen – az új nemzeti tanterv bevezetésének, meghirdetésének az ideje. A kormány maradt; az elmúlt évben alkalmazott keretek között folyik ebben a tanévben is az oktatás. Ám mégis lesz változás.

A kormányzat jövő szeptemberre ígérte egy valóban megújított nemzeti alaptanterv (NAT) bevezetését, ám ez az időpont a koncepción dolgozó szakemberek szerint nem biztos, hogy tartható. (A projekt tavaly ősszel indult, a kidolgozás pedig legalább kétéves munka.) A Csépe Valéria akadémikus vezetésével készült munkaanyag augusztus elején megérkezett az Emberi Erőforrások Minisztériumába, de a hírek szerint van még rajta mit csiszolni. Ez a minisztérium szándéka is, hiszen a szaktárca arról írt, hogy széles körű társadalmi és szakmai egyeztetés kezdődik a tervezetről.
A kormány eddig nem szólt bele a munkába, azt azonban elvárja, hogy az új alaptanterv kellően nemzeti, munkaalapú és családközpontú legyen – ezek a szempontok csak azok számára újak, akik az elmúlt nyolc évet a Kárpát-medencétől távol töltötték.

A magyar innováció és kutatás-fejlesztés, a hazai tudomány szempontjából legalább ilyen fontos, hogy ez az alaptanterv versenyképes tudással vértezze fel a diákokat. Ismerjék a számítógépek működését, gondolkodjanak logikusan, problémamegoldó szemlé­letet kapjanak és tudjanak csapatban dolgozni.
Mindez összeegyeztethető a kormányzati elvárásokkal.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka