Ablakon bedobott pénz

Gyakran hiába tudjuk, hogy gyermekeink, unokáink érdekében védenünk kell környezetünket a különféle szennyeződésektől, a légkörünket óvó ózonpajzsot károsító kibocsátásoktól, a gazdasági érdek a legtöbb esetben meghiúsítja a legjobb szándékokat is. Olyan megoldásokat kell tehát találnunk, amelyek nemcsak ökológiai, hanem anyagi hasznot is hoznak.


Ennek elősegítésén dolgozik a KÖVET Egyesület, amely idén éppen tizedik alkalommal hirdeti meg egyik legsikeresebb kezdeményezését, az Ablakon Bedobott Pénz Programot.
Az Ablakon Bedobott Pénz Program 2012-ben is különböző díjakat ajánl fel az egyes vállalatok, szervezetek számára, amelyekkel az elmúlt öt esztendőben megvalósított, gazdaságilag is megtérülő környezetvédelmi fejlesztéseket jutalmazza. A jelentkezés feltétele, hogy a fejlesztések környezeti és gazdasági hasznát konkrét adatok, háttérszámítások is alátámasszák. Arra is van lehetőség, hogy két vállalat vagy szervezet közösen megvalósított fejlesztéseit közös esettanulmány keretében mutassa be. Sőt arra is, hogy a KÖVET által korábban már díjazott, ám időközben továbbfejlesztett módszerrel újra nevezzenek.

A program környezeti és pénzügyi eredményei
Kilenc év alatt 81 szervezet 386 beruházása vagy beruházást nem igénylő fejlesztése gyűlt össze, melyek összesen 23,5 milliárd forint megtakarítást eredményeztek. Emellett a környezetvédelmi intéz­kedések során a cégek:
  • megtakarítottak évente 658 ezer liter üzemanyagot, ezzel 3916 átlagos fogyasztású gépkocsi elmehetne Budapestről Brüsszelbe és vissza;
  • megspóroltak 751 GWh villamos energiát, ez 376 ezer, lakótelepen élő család átlagos éves villamosenergia-igénye;
  • 55 millió m3 földgázt takarítottak meg, amely megfelel 42 300 háztartás éves gázfogyasztásának (60 m2-es lakásméretre, 1300 m3/év átlagfogyasztással számolva);
  • a hulladékgazdálkodási rendszerek fejlesztése és az anyagfelhasználás tökéletesítése eredményeként 639 ezer tonnával kevesebb nem veszélyes hulladékot termeltek (ez 2 556 000 fő éves szilárd háztartási hulladékának felel meg – 250 kg/év átlaggal számolva);
  • 61 ezer tonnával kevesebb veszélyes hulladékot termeltek (ami 6390 millió darab érintőképernyős telefonnak felel meg).

A program idén több új elemmel bővült. Egyrészt két új kategóriát állítottak fel a szervezők: az irodai zöld megtakarítások ösztönzésére, valamint az energiamenedzsmenttel rendelkezők számára. Másrészt a programot egy félnapos, a környezeti megtakarításokkal foglalkozó műhelymunka is gazdagítja, ráadásul a KÖVET szakemberei helyszíni audit keretében vizsgálják meg a bemutatott fejlesztéseket, beruházásokat.

A legsikeresebb megoldásokat független szakmai zsűri bírálja el, és jutalmazza Környezeti Megtakarítás Díjjal, az alábbi öt kategóriában:

  • „Mosott gyümölcs tálban” (ráfordítást nem igénylő intézkedések)
  • „Alacsonyan csüngő gyümölcs” (három éven belül megtérülő beruházások)
  • „Magasan csüngő gyümölcs” (három éven túl megtérülő beruházások)
  • Irodai Zöld Megtakarítások különdíj
  • Energiamenedzsment különdíj

A győztesek a díjakat az egyesület éves konferenciáján – melynek lapunk is médiatámogatója –, 2012. október 10-én vehetik majd át. A díjazott esettanulmányok szerzői jövőre ingyenesen vehetnek részt a KÖVET egynapos képzésén, a pályázaton győztes vállalatok pedig részt vehetnek az Európai Unió által kiírt Európai Üzleti Díj a Környezetért versenyen, amely a nemzetközi hírnév mellett üzleti lehetőségeket is hozhat a számukra. A beküldött pályázatok bekerülnek az Ablakon Bedobott Pénz 10. című kötetbe, továbbá a www.ablakonbedobottpenz.hu honlap adatbázisába.

A győztes cégek képviselői a 2010-es díjátadón (balról jobbra):
Mars Magyar­ország Kisállateledel Gyártó Kft., Magyar Telekom Nyrt.,
Metro Group, Spar Magyar­ország Kereskedelmi Kft.

A legutóbbi, 2010-es díjazottak között volt a SPAR Magyarország Kft., amely a METRO Group Asset Kft.-vel közösen pályázott a már el nem adható zöldség- és gyümölcshulladékok külön gyűjtésére, komposztálására kidolgozott rendszerével, amely egy éven belül nem csupán megtérült, de évi 1,8 millió forint hasznot is hajt. Rajtuk kívül a MARS Kft. egyik telephelyén megvalósított termálvizes fűtési rendszere és a Magyar Telekom energiatakarékos, úgynevezett geocooling hűtési rendszere kapott elismerést.

Az Ablakon Bedobott Pénz Programra március 5-éig lehet jelentkezni egy szándéknyilatkozat kitöltésével, amely minden egyéb, a programmal kapcsolatos információ mellett megtalálható a www.ablakonbedobottpenz.hu weboldalon.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka